Kurs

IANTD Normoxic Trimix Diver kurs je strukturiran sa ciljem da obuči ronioce koji žele da zarone do dubine između 40 i 60 metara sa otvorenom opremom, koristeći trimix mješavine koje im omogućavaju da ne budu podložni bilo kakvom obliku narkoze, ili držeći ga u niskim i kontrolisanim granicama.

Kurs je stoga pogodan za one koji ne žele da udišu komprimovani vazduh na dubinama većim od 40 metara ili da trpe njegove narkotičke efekte.

Pregled kursja

IANTD Normoxic Trimix Diver je dizajniran da obuči ronioce da bezbedno koriste trimix mešavine do dubine od 60m.

Prednosti upotrebe trimix mješavine u suštini proizlaze iz smanjenja procenta dušika u njoj.

Na njegovo mjesto stavlja se postotak helijuma koji je plin koji proizvodi narkozu mnogo manje od dušika i pruža razne prednosti, od kojih je najveća zadržavanje jasnoće u dubini.

Obuhvaćene teme uključuju historiju ronjenja na plin, fiziku, fiziologiju, postavljanje opreme, obuku, tabele ronjenja, ponavljajuće izračune ronjenja.

Praktične sesije uključuju kako sigurno rukovati trimix mješavinama, kako ih analizirati, trening u zatvorenoj vodi i tri (3) zarona.

IANTD Normoxic Trimix Diver kurs povećava opšte znanje studenata o ronjenju.

Na kraju kursa Međunarodno udruženje nitrox i tehničkih ronilaca će izdati odgovarajući patent.

Preduvjeti za kurs

  • Posjedovati IANTD Advanced EANx Diver certifikat ili ekvivalent.
  • Imati 18 godina.

Edukativni materijali za kurs

Tokom kursa obavezno je koristiti IANTD NORMOXIC TRIMIX DIVER priručnik  sa relevantnim tablicama ronjenja i naljepnicama za analizu.

Roni moraju biti evidentirani u odgovarajućem dnevniku ronjenja i potpisani od strane instruktora.

Trajanje kursa

Pet (5) teorijskih lekcija, zatvorene vode, tri (3) ronjenja sa smjesama sa maksimalno 30% helijuma (He) i minimalno 20% kisika (O2) na maksimalnoj dubini od 60 m.