Kurs

Kurs uključuje kratak teorijski zbornik o svakom od zarona koji će se izvoditi.

Roni u rasponu od različitih područja ronjenja: duboko ronjenje, pretraga i oporavak, navigacija, fotografija, suho odijelo, olupine i još mnogo toga. 

U ovom kursu, teorija i praksa će biti pravi spoj koji će garantovati veću zabavu bez oduzimanja bilo čega od profesionalizma i ozbiljnosti treninga koji odlikuje IANTD. 

Program kursa ne uključuje duge teorijske sesije.

Pojmovi koje će instruktor IANTD-a dati u ovoj fazi u različitim poljima ronjenja samo su uvod u taj specifičan način ronjenja koji će kasnije biti detaljno istražen u specijalitetima i redovnim kursevima.

Posebna pažnja će se posvetiti dubinskom ronjenju, jer je to polazna tačka za put kojim će učenik krenuti ka naprednom i tehničkom ronjenju.

Razvoj kursa

IANTD Advanced Open Water Diver kurs je podijeljen u tri faze: 

  1. Teorija 
  2. Krug za provjeru vještina 
  3. Roni u otvorenoj vodi Teorija: predlaže na jednostavan, ali efikasan način, osnovne koncepte koji reguliraju različite vrste ronjenja.

Oni se kreću od fizike do fiziologije, od opreme do specifičnog znanja za svaku tehniku ​​ronjenja.

Ovo je program koji ima za cilj izvođenje specifičnog uranjanja.

Kurs je podržan obaveznim korištenjem teksta kursa, IANTD Advanced Open Water Diver Manual.  

Krug za provjeru vještina sastoji se od provjere i ponavljanja u otvorenoj vodi svih vježbi osnovnog kursa s posebnom pažnjom na izvođenje neutralnog uzgona. 

Ronjenje na otvorenim vodama:

to je svakako najzanimljiviji i najuzbudljiviji dio kursa, onaj koji će omogućiti studentu da na prodorniji način razvije ono što je naučio na Open Water Diver kursu i da nauči nove tehnike.

Postoji pet zarona, od kojih su tri obavezna: dubinski, prirodna orijentacija i kompas i noćni, plus dva po izboru koje student dogovori sa instruktorom.

Svi zaroni se mogu uračunati u naredne specijalističke kurseve.

Maksimalna dubina koja se može dostići na ovom kursu je 30 m samo u dubokom ronjenju.

Certifikat

Nakon što su ciljevi obuke ispunjeni, IANTD izdaje studentu certifikat Advanced Open Water Diver, koji potvrđuje sposobnost da se bavi ronjenjem sa znanjem i sigurnošću, da iznajmi ronilačku opremu, da učestvuje u bezbrojnim aktivnostima i konačno , za pristup narednim kursevima.